Spel på spel

För de som inte hängt med i alla delar av spelvärlden kanske det inte är känt att e-sport har varit på frammarsch den senaste tiden. Detta har lett till ett antal intressanta utvecklingar.


E-sport är ett samlingsbegrepp för tävlingar i spel som utförs på datorer eller konsoler. Detta är något som uppmärksammats i media mer och mer idag. Till och med SVT har kört livesändningar av StarCraft II-matcher som spelats på Dreamhack.

Som detta har blivit mer och mer accepterat som en tävlingsform har man kunnat bevittna nyheter som att USA nu ger ut sportvisum till de som kommer till landet för att delta i olika e-sportevent.

Det finns ett par spel som verkligen har hjälpt till att föra e-sport framåt idag, dessa spel inkluderar bland annat det ovannämnda StarCraft II, League of Legends, Counter-Strike och Dota 2.

StarCraft II var nog ett av de första drivande krafterna i världen av e-sport. Det första StarCraft spelet blev otroligt stort i Sydkorea och där var man snabb med att organisera detta till en riktig sport. Det dök till och med upp TV-kanaler som endast sände matcher i StarCraft. Men omvärlden var betydligt senare med att haka på denna trend.

Nu har läget ju dock förändrats ganska drastiskt och Sydkorea ses som en pionjär inom e-sport och de bästa spelarna i många olika spel kommer därifrån.

Med denna skift var det även andra branscher som började se möjligheterna med e-sport. En av dessa var de som ger odds på mer traditionell sport. Flera svenska spelbolag har varit snabba på att erbjuda spel på matcher inom flera olika typer av spel.

Denna trend är fortfarande på uppgång och det är svårt att säga vilka höjder den kommer att nå i framtiden, men det verkar helt klart som acceptansen av e-sport som en riktig form av sport bara blir större och större.